Ugrás a tartalomra

Község

Áj természeti képe,fekvése,felszíne

Áj kis hegyi település,mely a tornai várrom mögötti V-alakú völgy elején fekszik. Tornátol 4 km-re északra, Kassátol 38km-re délnyugatra,a Szlovák-karszthegységben ,az Áji-szurdokvölgy bejáratanál 200-250m tengerszintfeletti magasságban fekszik. 

A Belső Északnyugati-Kárpátok részét képező Gömör-Szepesi-érchegység /Szlovák-érchegység/ legszebb, legformásabb völgye az Áji-szurdokvölgy, jelentős tájértékeivel kiváló terűlete a nyári turisztikának. Kiterjedése 214,73 ha. Két katasztrális terűlet között, Barka és Jászó között húzódik. Nyugaton a felső hegy, északon a Volovi-hegyek, keleten a Jászói-fensík, délkeleten és délen a Kassai- és Tornai-medence határolja.

Növény és állatvilága színes. A falut körbeölelő hegyeket sok szines szárazságkedvelő növény és sziklarepedés boritja. Védett növényei közé tartozik a tornai vértőfű, amely Európán belül egyedül nálunk a hegyekben és Törökországban található. Amig a Törökök mindenhol csak pusztitottak, nálunk ennek a növénynek a magját hagyták emlékül. A tornai vértőfű legjellemzőbb tulajdonsága, hogy kedveli a lehetetlen helyzeteket, a sziklás, száraz, szélfútta helyeket. Továbbá ismert még az árvalányhaj vagy hajka, a tavaszi hérics, a harangvirág valamint a kökörcsin és sok már, nagyrészt védett növény. A fauna jellegzetességei közé tartozik ezen a területen a hiúz, a sólyom, de itt fészkel a fekete gólya is. Akinek sétálás közben szerencséje van, a környező erdőkben és réteken találkozhat szarvassal, őzzel vagy muflonnal is.

Látnivalók Ájban:

Római katolikus templom, református templom, vízesések, angyal, angyalút

További érdekességek:

        A térség turisztikai vonzerejét tovább növelik rendezett utcáin jól fennmaradt hagyományos népi építészeti stílusban épult palócházai, a falu népzenei hagyományai és még ma is élő népszokásai. Áj népdalcsoportja az Árvalányhaj énekkar, melynek vezetője Červená Eva. 1985-ben alkította Kalász Valéria.

         Falunkban tiszteletbeli polgárrá avatták Vargyas Lajos budapesti lakost. Felfedezője és gyűjtője volt a népdaloknak. Számos kitüntetést kapott ezen a téren. Falunk életéről töb száz népdalt gyűjtött össze, melyet „Egy felvidéki falu zenei világa – Áj” címmel adott ki.